MĂRTURII fără precedent. Valea din Afganistan, mândră de atentatorii săi sinucigași. „Felicitări, fiul tău a murit” / „Viața nu conta pentru noi”

MĂRTURII fără precedent. Valea din Afganistan, mândră de atentatorii săi sinucigași. Felicitări, fiul tău a murit / „Viața nu conta pentru noi”
Publicat: 09/06/2023, 18:53
Actualizat: 09/06/2023, 20:11

În valea Tangi, în adâncul munților afgani, Ismail Ashuqullah, un kamikaze antrenat de talibani, în vârstă de 25 de ani, le mărturisește jurnaliștilor marele său regret. Faptul că nu a avut timp să comită un atentat sinucigaș pentru a „răzbuna Coranul”, pe vremea când războiul făcea ravagii în această regiune. 

Valea Tangi a rămas, în mare parte, sub controlul talibanilor pe toată durata războiului, fiind locul în care martirii erau cu adevărat venerați.

Potrivit unui raport al misiunii ONU în Afganistan, anul 2019 a înregistrat cel mai mare număr de victime civile în urma atacurilor sinucigașe ale talibanilor, 1.499 de victime, dintre care 165 de morți.

„Regretul” de a nu fi ales să moară într-o mașină capcană

Ismail Ashuqullah s-a întâlnit cu echipa AFP, chiar în locuința sa din satul Otarhi, în Valea Tangi, Afganistan, într-o imensă cameră de oaspeți, în prezența tatălui său și a agenților talibani de informații.

Tânărul a explicat faptul că”a luptat timp de opt ani alături de insurgenți pentru a-i alunga pe americani și pe aliații lor din NATO din Afganistan”, potrivit reportajului realizat de AFP, citat de site-ul laprovence.com.

„Când am fost informat de către superiorii mei că mă voi alătura batalionului (de potențiali kamikaze), am fost încântat că Dumnezeu m-a ales. Am simțit o mare bucurie”, le mărturisește Ismail reporterilor AFP.

„Obișnuiam să fac jihad, dar nu mă satisfăcea. Așa că m-am gândit că ar trebui să desfășor o operațiune împotriva lor care să satisfacă inimile musulmanilor din întreaga lume și pe a mea de asemenea”, povestește Ismail, refuzând însă să spună mai multe despre condițiile înrolării sale.

Deși regretă că nu a fost „ales de Dumnezeu” să moară într-o mașină capcană, așa cum și-ar fi dorit, Ismail recunoaște totuși că este „mulțumit” de revenirea sub guvernul taliban, a unui minister pentru prevenirea viciilor și promovarea virtuții.

„Nebun de dragoste pentru Allah”

„Eram atât de înnebuniți de dragoste pentru Allah, încât viața nu conta pentru noi”, continuă Abdul, care spune că este încă pregătit să comită un atac sinucigaș dacă „liderii săi i-ar cere acest lucru”, povestește și Abdul Wahab Siraj, 25 de ani, un alt presupus kamikaze din regiune, intervievat de AFP. El este acum angajat al poliției.

Michael Semple, profesor la Queen’s University Belfast, povestește că sacrificiul suprem face parte dintr-o strategie dezvoltată de talibani pentru a-i face pe acești tineri să creadă că sunt „speciali” și „superiori față de restul societății, inclusiv față de alți talibani.”

Într-un sat vecin, o altă poveste care bate filmul. Mir Aslam Amiri, în vârstă de 60 de ani se declară cu adevărat mândru că fiul său de 20 de ani „s-a oferit” lui Dumnezeu, pentru a lupta împotriva „necredincioșilor”, comițând în 2014 un atentat la Kabul, soldat cu aproximativ zece morți.

În ziua în care a plecat de acasă pentru a-și îndeplini misiunea, „nu l-am văzut niciodată atât de fericit”, mărturisește tatăl. Câteva zile mai târziu, Mir Aslam Amiri a aflat de moartea fiului său și i-a dat și soției sale vestea. Nu au luat-o deloc ca pe o tragedie. Dimpotrivă.

„I-am spus: «Felicitări, fiul tău a murit ca un martir. Dumnezeu i-a acordat succesul»”, își amintește Aslam, care l-a încurajat pe un alt fiu al său să urmeze aceeași cale, dar nu a făcut-o niciodată.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
EXCLUSIV | Faimosul atacant al ”Generației de Aur” a fost condamnat la închisoare!
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Reacţia unui american aflat în vacanţă în România, după ce s-a trezit pe o pajişte...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O femeie din SUA, condamnată din greşeală pentru crimă, a stat 43 de ani după...
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Șoferii, obligați să plătească. Banii pe care conducătorii auto nu erau pregătiți să-i achite
Stere, tatăl Simonei Halep, în lacrimi la Cluj. Momentul care l-a făcut să plângă
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
×